Aantal Chinese asielzoekers verdubbeld

Tweehonderd Chinese asielzoekers hebben vorig jaar een verblijfsvergunning gekregen. Dat is tachtig meer dan het jaar ervoor en een verdubbeling ten opzichte van 2008. Dat laat minister van Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) maandag weten aan de Tweede Kamer.

Leers schrijft dat de mensenrechtensituatie in China nog altijd slecht is, al ziet hij ook verbeteringen. Martelingen en arrestaties en opsluiting zonder proces komen nog steeds voor. Met name mensen die zich uitspreken voor een onafhankelijk Tibet, maar ook mensenrechtenactivisten, politieke dissidenten, aanhangers van de Falung Gong en Oeigoeren uit de autonome regio Xinjiang worden onderdrukt. Bij asielaanvraag wordt hier extra aandacht aan besteed.

Bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) ontbreken cijfers over het aantal Tibetanen en Oeigoeren, omdat etniciteit niet geregistreerd mag worden. Als de asielzoekers echter aannemelijk kunnen maken dat ze bij terugkeer vervolgd worden, komen ze in aanmerking voor een verblijfsvergunning.