Leers: Geen problemen met terugkeer asielzoekers

Uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen kunnen altijd terug naar hun land van herkomst als zij uit Nederland moeten vertrekken. Dat laat minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) vrijdag weten in een reactie op een aantijging van vluchtenlingenorganisatie Inlia. "Er zijn geen landen die hun eigen onderdanen niet toelaten als die daar zelf om vragen."

Inlia maakte vrijdag bekend dat de autoriteiten van verscheidene landen weigeren mee te werken aan de terugkeer van asielzoekers of onmogelijke eisen stelden. En de Nederlandse overheid is daarvan op de hoogte, maar doet alsof er niets aan de hand is, zegt de organisatie. Inlia uitte haar beschuldiging op basis van informatie die was verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (wob).

Uitgeprocedeerde asielzoekers die de papieren voor hun vertrek niet op orde kunnen krijgen, kunnen volgens de vluchtelingenorganisatie op straat worden gezet of in de vreemdelingendetentie terechtkomen. De wob-documenten maken volgens Inlia 'ondubbelzinnig duidelijk' dat dit is gebeurd met mensen uit allerlei landen van herkomst, 'terwijl zij er niets aan kunnen doen indien ambassades niet meewerken'. Zolang die overheden tegenwerken, moeten de vreemdelingen worden opgevangen in Nederland, aldus Inlia.

Leers bestrijdt de aantijgingen. "Als een land van herkomst geen reisdocument voor terugkeer afgeeft, komt dat vrijwel altijd doordat de vreemdeling zelf geen of te weinig moeite doet om terug te keren, of zijn vertrek zelfs tegenwerkt." Ook vindt de bewindsman niet dat vreemdelingen in Nederland moeten worden opgevangen zolang zij 'door gebrek aan eigen medewerking' er niet in slagen hun terugkeer te regelen.

Hij wijst erop dat ex-asielzoekers aan hun vertrek kunnen werken vanuit een speciaal centrum in Ter Apel. Zij hoeven dus niet op straat of in detentie terecht te komen, aldus Leers. Alleen vreemdelingen die weigeren mee te werken aan hun terugkeer naar het land van herkomst, verliezen hun recht op opvang of kunnen worden gevangengenomen.