Protest tijdens show U2 loopt uit de hand

Het protest tijdens het optreden van U2 op Glastonbury is minder vreedzaam verlopen dan aangekondigd. De beveiliging van het Britse festival, waar U2 vrijdagavond zijn debuut maakte, drukte het protest van Art Uncut al snel de grond in.

Vlak na aanvang van de show van de Ierse band probeerde een groep demonstranten een ballon met de tekst 'U Pay Your Tax 2' op te laten. De beveiliging stak daar echter een stokje voor. Tien beveiligers doken op de actievoerders en lieten de ballon leeglopen. Daardoor ontstond een handgemeen met zo'n dertig demonstranten. Hoewel een aantal van hen uit het publiek werd gehaald, zijn er geen aanhoudingen verricht.

Art Uncut is kwaad op U2 vanwege hun 'verhuizing' naar Nederland. De rockers brachten in 2006 een deel van hun zaken onder in Amsterdam vanwege het gunstige Nederlandse belastingklimaat.

"Het geld zou gebruikt moeten worden voor het open houden van ziekenhuizen, scholen en bibliotheken die nu in heel Ierland worden gesloten", stelt een van de demonstranten. De actievoerders noemen Bono hypocriet, omdat hij zich al jaren inzet tegen armoede.

Art Uncut protesteerde niet alleen met de ballon, ook de Ierse en Nederlandse vlag maakten deel uit van hun actie. Het protest en het incident met de beveiliging hebben weinig gevolgen gehad voor het concert van U2.

U2 is de succesvolste band van Ierland, de vier rockers behoren tot de rijkste Ieren. Forbes magazine schatte de inkomsten van de band vorig jaar op 195 miljoen dollar, voornamelijk verdiend met de wereldtournee 360 Degrees. Hoeveel inkomstenbelasting de heren van U2 in Ierland betalen, is niet bekend.

Glastonbury-organisator Michael Eavis benadrukt tegenover de Britse nieuwszender Sky News dat hij geen probleem heeft met demonstraties. De actie tegen U2 noemt hij echter 'niet eerlijk', omdat de band bijzonder veel doet voor goede doelen en geregeld geld doneert.

U2 zelf heeft nog niet gereageerd op de protesten. Eerder liet Bono doorschemeren alle ophef rondom de belastingverhuizing overdreven te vinden.

U2 was niet de eerste grote internationale band die naar Nederland verhuisde vanwege het gunstige belastingklimaat. De Rolling Stones gingen de Ieren voor. Zij vestigden zich in 1971 al in Amsterdam. Beide bands delen een pand aan de Herengracht.


'U Pay Your Tax 2' (Foto: Novum)