[Gerucht] Creditcardgegevens PSN te koop

Hackers van Sony's PlayStation Network hebben naar verluidt onderling lijsten uitgewisseld met maar liefst 2,2 miljoen creditcardgegevens, vermoedelijk afkomstig uit Sony's gekraakte database, met als doel deze te verkopen. Het gerucht kwam op gang door een tweet van Kevin Stevens van Trend Micro.

Stevens heeft daarna op Twitter geplaatst dat Sony de kans had gekregen deze creditcardgegevens terug te kopen, maar dat niet gedaan heeft. De database zou volledige gebruikersinformatie bevatten waaronder adressen, telefoonnummers en de volledige creditcardgegevens inclusief verloopdatum en beveiligingscode.

Door de aanwezigheid van een e-mailwachtwoord en de creditcard-beveiligingscode dienen deze geruchten met een korrel zout genomen te worden, omdat Sony deze niet zou opnemen in hun database. Sony beweert op zijn beurt dat de gegevens ook niet bruikbaar zijn, omdat er zware encryptie en andere beveiligingsmaatregelen zijn genomen.

PSX-Scene heeft echter chatlogs en screenshots van vermoedelijke creditcardfraude-fora, waarin deze geruchten enigszins worden bevestigd. Ondertussen zou een Australische man beweren dat hij één van de eerste slachtoffers is van de PSN-gerelateerde creditcardfraude. Zo zou volgens ABC News een aantal kleine transacties gemaakt zijn door fraudeurs, die kort daarna meer dan 2000 Australische dollar zouden hebben gestolen. De fraudeur heeft echter het geld gebruikt voor vluchten binnen Australië en hotelboekingen, dus is het een kwestie van tijd voordat hij gepakt wordt.