'Syrië heeft tientallen activisten gearresteerd'

De Syrische veiligheidsdiensten hebben zondag bij invallen tientallen mensenrechten activisten gearresteerd. Dat zegt Ammar Qurabi, voorzitter van de Nationale Organisatie voor Mensenrechten in Syrië.

Minder dan een week geleden maakte president Bashar Assad een einde aan de noodwetten in het land. Die werden decennialang gebruikt om mensen zonder aanklacht op te kunnen pakken.

"Deze mensen zijn niet op een legale wijze gearresteerd. Ze zijn ontvoerd", zegt Qurabi. Volgens hem hadden de agenten in burger geen arrestatiebevelen bij zich. In de stad Homs werden zeker twintig mensen meegenomen. In Douma, een buitenwijk van Damascus, zijn volgens inwoners vijf mensen opgepakt. Ook werden internet- en telefoonverbindingen afgesneden.

Eerder zondag meldden tien Syrische mensenrechtengroeperingen al dat de autoriteiten Daniel Saoud hadden gearresteerd. Saoud is een prominente mensenrechtenactivist die de Commissies voor de Verdediging van de Democratie, Vrijheden en Mensenrechten voorzit. Hij is afkomstig uit de kuststad Banias.

Zondag riep mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch de Verenigde Naties op een onderzoek in te stellen naar het hardhandige optreden van de Syrische veiligheidsdiensten. Bij confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen kwamen vrijdag en zaterdag zeker 120 mensen om het leven.

Daarnaast moeten de Europese Unie en de Verenigde Staten volgens de organisatie de Syrische diplomaten die verantwoordelijk zijn voor het inzetten van geweld sancties opleggen.

Een inwoner van Douma zei dat de autoriteiten de families van drie omgekomen burgers hebben geprobeerd te dwingen documenten te ondertekenen waarin stond dat de slachtoffers gedood waren door een 'gewapende bende'. De families weigerden en uren later werden de lichamen overhandigd terwijl tienduizenden rouwenden scandeerden 'Hij die zijn eigen mensen doodt is een verrader'.

Sinds de opstand tegen het regime van president Bashar Assad vijf weken geleden begon, zijn zeker driehonderd mensen om het leven gekomen.