Rouwstoet onder vuur in Syrië

Syrische veiligheidstroepen hebben zaterdag met scherp geschoten om een rouwstoet in de stad Daraa uiteen te drijven. Dat zegt Ammar Qurabi, het hoofd van de Syrische Nationale Organisatie voor Mensenrechten.

Qurabi woont in ballingschap in Egypte en zegt dat zijn organisatie de informatie heeft ontvangen van inwoners en ooggetuigen in Daraa. Verdere details over het incident zijn niet beschikbaar. De telefoonverbindingen met Daraa zijn onklaar gemaakt en de media in Syrië worden door het regime onder de duim gehouden.

De hoofdredacteur van de staatskrant Tishrin, die zelf uit Daraa komt, is zaterdag ontslagen omdat ze in een interview met Al Jazeera veiligheidstroepen de schuld gaf van het geweld in Daraa.

Als gevolg van een oproep tot protest in de Syrische havenstad Banias hebben Syrische veiligheidstroepen de stad zondag omsingeld. Volgens een lid van de oppositie hebben de soldaten van het regime controleposten opgezet op de toegangsweg naar Banias. Ook in deze stad ligt het telefoonverkeer plat. Volgens de Syrische Nationale Organisatie voor Mensenrechten is één persoon gewond geraakt in Banias.