Coronel: "Cruijff heeft grens overschreden"

Ajax-voorzitter Uri Coronel vindt dat Johan Cruijff onfatsoenlijk te werk is gegaan bij zijn strijd tegen de directie. "Hij heeft een grens overschreden. De manier waarop hij en de mensen om hem heen hun zin doordrijven is onaanvaardbaar." Coronel en de andere bestuursleden van de vereniging Ajax stelden vandaag hun positie ter beschikking.

Cruijff stond de laatste weken loodrecht tegenover directeur Rik van den Boog. De 'verlosser' wilde dat vijf mensen uit de technische staf en de jeugdopleiding ontslagen zouden worden om ruimte te maken voor zijn getrouwen. Van den Boog weigerde toe te geven omdat het personeelsbeleid een zaak van de directie is.

Danny Blind en Jan Olde Riekerink zijn twee van de mensen voor wie volgens Cruijff geen plaats meer is bij de club. Over Blind was Cruijff in gesprekken met de directie niet mals. Coronel citeerde uit notulen, sms-berichten en e-mails over de zaak waarin Cruijff beweerde dat Blind 'compleet gefaald heeft'. "Hij heeft geen enkele functie naar tevredenheid uitgevoerd."

Coronel en zijn medebestuursleden vinden de gang van zaken schadelijk voor Ajax en scharen zich voor wat betreft de zeggenschap over het personeelsbeleid achter de directie. Cruijff had hem daar in een gesprek voor gewaarschuwd. "Hij zei: als je de directie steunt, ga je er aan. Dan schrijf ik je kapot."