De Sterkste Man van Nederland publiekslieveling Breda

De Nederlandse jeugdfilm De Sterkste Man van Nederland heeft maandag de publieksprijs gewonnen op het International Film Festival Breda. De film van regisseur Mark de Cloe werd eerder al geselecteerd voor de internationale filmfestivals van Berlijn, Montreal, Toronto en Malmö. Dat laat producent NL Film dinsdag weten.

De Cloe is vereerd met de prijs. "Breda is toch mijn hometown, dus het is een speciaal festival voor mij. Ik ben erg blij dat een vrolijke familiefilm als deze het in Nederland, en ook in het buitenland, zo goed doet."

"Het was heel gaaf om deze film te kunnen maken", gaat de in Teteringen geboren filmmaker verder. "We hebben gefilmd tijdens een echte wedstrijd van De Sterkste Man van Nederland, waarbij krachtpatsers als Jarno Hams, Dennis van Beusekom en Marcel Mostert voorbijliepen. Hams heeft acteur Loek Peters ook gecoacht bij zijn rol van sterkste man."

De Sterkste Man van Nederland vertelt het verhaal van de 12-jarige Luuk, gespeeld door Bas van Prooijen. Zijn moeder vertelde hem altijd dat zijn vader, die hij nog nooit heeft gezien, de sterkste man van Nederland was. Bij een bezoek aan de plaatselijke Sterkste Man-competitie denkt Luuk zijn vader, een rol van Peters, te herkennen. Als zijn moeder echter hoort dat Luuk denkt zijn vader te hebben gevonden, biecht ze de waarheid op. De film draait in april op het Sprockets International Film Festival van Toronto.

De Cloe legt momenteel met documentairemaker Jeroen Berkvens de laatste hand aan Life Is Beautiful, een 'vervolg' op zijn serie korte films Boy Meets Girl Stories uit 2005. Ook dit vervolg bestaat uit dertig korte films van elk vier tot vijf minuten met een bekende acteur in de hoofdrol, die elk op een eigen manier de liefde belichten. Life is Beautiful moet dit najaar op het filmfestival van Utrecht in première gaan.


De Sterkste Man wint publieksprijs (Foto: Novum)