Onjuiste meting bij kerncentrale Japan

Het extreem hoge stralingsniveau dat zondag werd gemeten bij de Japanse kerncentrale Fukushima Daiichi is het gevolg van een foutieve meting. Dat hebben medewerkers van de kerncentrale zondag gemeld.

Volgens de metingen zou het water in het koelingssysteem van reactor 2 tien miljoen keer radioactiever zijn dan normaal. Als gevolg van de metingen werden de technici die werkzaam zijn bij de kerncentrale teruggetrokken. Naar nu blijkt kloppen deze metingen niet. "De gemeten hoeveelheid straling is niet geloofwaardig. Het spijt ons enorm", aldus een woordvoerder van Tepco, de beheerder van de kerncentrale. Volgens de vicepresident van Tepco, Sakae Muto, hebben nieuwe tests uitgewezen dat het water in het koelingssysteem niet tien miljoen, maar honderdduizend keer radioactiever is dan normaal.

Ondertussen is uit een peiling gebleken dat het vertrouwen van de Japanse bevolking in haar regering gestegen is naar ruim 28 procent. Voor de aardbeving en de tsunami van 11 maart kon de regering rekenen op de goedkeuring van nog geen 20 procent van de bevolking.


Onjuiste meting bij kerncentrale Japan (Foto: Novum)