Opnieuw Indiase piloten zonder vliegbrevet

De Indiase autoriteiten hebben opnieuw twee piloten gearresteerd die vlogen met valse vliegbrevetten. De piloten werden maandag in de westelijke stad Jaipur gearresteerd, omdat ze hun commerciële vliegbrevet hadden verkregen door valse papieren in te dienen.

Vorige week gaven de Indiase luchtvaartautoriteiten opdracht om alle vliegbrevetten van piloten te controleren, nadat was ontdekt dat ten minste vier vliegeniers zonder de juiste papieren achter de knuppel zaten. Twee van de vier piloten werden gearresteerd, de twee anderen zijn geschorst in afwachting van verder onderzoek.

De luchtvaartautoriteiten zijn volgens Bharat Bhushan, directeur-generaal van het ministerie van Burgerluchtvaart, tevens van plan onderzoek te doen naar alle pilotenopleidingen in het land. Er wordt getwijfeld of de opleidingsinstituten zich houden aan de luchtvaartregels. Bovendien is onduidelijk of het aantal vlieguren van een piloot in opleiding wel goed wordt bijgehouden in de logboeken.

Het Indiase parlement heeft de afgelopen weken zijn zorg uitgesproken over onervaren of ongekwalificeerde piloten en de duizenden mensenlevens die hierdoor in gevaar worden gebracht. Oppositieleden hebben de regering ervan beschuldigd niet te controleren of er is gefraudeerd bij het verkrijgen van een vliegbrevet.