Onbekend probleem kernreactor Iran

Vanwege een nog onbekend veiligheidsprobleem moet er brandstof uit de eerste kernreactor van de kerncentrale in Bushehr in Iran worden gehaald. Zo heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt.

Volgens de staatstelevisie moeten er 'experimenten en onderhoud' aan de centrale plaatsvinden. Er werd niet vermeld wat het probleem precies is  De televisiezender liet wel weten dat het verwijderen van de brandstof op advies van Rusland zou zijn.

In 1975 begon Duitsland met de bouw van de centrale. Maar in 1979, vanwege de Iraanse revolutie, werd het bouwproject gestaakt. In 1995 sloot Iran een contract met Rusland dat de bouw van de centrale af gaat maken. In 2007 begon Rusland met zendingen van uranium aan Iran en in 2009 werd het uranium in de centrale ingebracht.

Mogelijk heeft het probleem te maken met computerworm Stuxnet, het virus dat in 2010 al problemen rond Iraanse kerncentrales veroorzaakte. Ook toen benoemde de staatstelevisie het probleem in eerste instantie als een niet nader omschreven veiligheidsprobleem. In 2010 heeft Stuxnet voor een grote vertraging gezorgd van het Iraanse kernprogramma.

Update 15.24 uur
1 februari 2011 heeft Webwereld een artikel geplaatst waarin te lezen valt dat Rusland de Iraanse president heeft weten te overtuigen de bewuste reactor niet te activeren. Zodoende zou Rusland een 'ernstige nucleaire ramp' hebben weten te voorkomen. De waarschuwing van Rusland zou op informatie over een Stuxnet-infectie zijn gebaseerd. Het is mogelijk dat die infectie inmiddels is opgelost. Het zou ook kunnen dat nu pas de herstelwerkzaamheden van de infectie beginnen.

Update 15.34 uur
Persbureau Reuters meldt dat de Iraanse afgevaardigde voor de IAEA, het internationaal atoomagentschap van de VN, Ali Asghar Soltanieh heeft bevestigd dat de brandstof uit de reactor wordt gehaald en dat Rusland die vervolgens gaat testen. Na de tests wordt de brandstof weer teruggeplaatst.

Of de tests verband houden met de waarschuwing van Rusland eerder deze maand is niet bekend. Soltanieh heeft evenmin gezegd waarom de brandstof getest moet worden en waarop. Volgens Soltanieh zal het uit de reactor halen van de brandstof gebeuren onder supervisie van de IAEA. Wanneer dit gaat gebeuren is niet bekendgemaakt.

Update 16.36 uur
Het Iraanse staatspersbureau FARS heeft het verhaal een verrassende wending gegeven. Ook al heeft de Iraanse afgevaardigde al tegenover de IAEA gemeld dat er een probleem is, bericht FARS nu over een openingsceremonie.

Volgens het persbureau is Bushehr het toneel voor de opening van de veertiende 'Exhibition of Iran's Nuclear Achievements'. Dat zou tevens de reden zijn waarom er zo veel drukte rondom de centrale is. Allerlei officiële mensen zouden namelijk te gast zijn bij de 'speciale openingsceremonie'. Dat leden van de IAEA toezicht houden op het verwijderen van de brandstof heeft het persbureau er niet bij vermeld.

De 'tentoonstelling' zou bedoeld zijn om studenten en professoren meer te leren over onder andere het gebruik van uranium, en over het verrijkingsproces.