Iran verhoogt beveiliging kerngeleerden

Iran verhoogt de beveiliging van zijn atoomwetenschappers. Dat maakte het land bekend op de dag van de begrafenis van een vooraanstaande deskundige die maandag omkwam bij een mysterieuze aanslag. Iran houdt de Israëlische Mossad en de CIA verantwoordelijk voor zijn dood.

Volgens Iraanse staatsmedia was de aanslag, waarbij één wetenschapper omkwam en een ander gewond raakte, onderdeel van een westerse campagne om het Iraanse nucleaire programma te saboteren. De VS en zijn bondgenoten vermoeden dat het programma bedoeld is voor de fabricage van kernwapens. Iran ontkent die aantijgingen.

Volgens de staatstelevisie reden de aanvallers op motoren langs de auto's van de wetenschappers die op weg waren naar hun werk. De motorrijders plaatsten vervolgens bommen op de autoruiten. Time Magazine geeft echter een andere versie van het verhaal. Volgens het tijdschrift waren de explosieven al in de auto geplaatst en werden ze op afstand tot ontploffing gebracht.

Volgens de hoogste Iraanse nucleaire chef, Ali Akbar Salehi, was de aanslag een waarschuwing aan het adres van Iran, zo vlak voor de gesprekken met wereldleiders over kernenergie op 6 en 7 december.

In het verleden werd de verantwoordelijkheid voor dergelijke aanslagen geregeld bij Israël en diens geheime dienst neergelegd. Israël weigerde te reageren op de speculatie dat de Mossad de aanslag zou hebben gepleegd.

Yossi Melman, een Israëlische journalist en historicus, is er vrijwel zeker van dat de Mossad achter de aanslag zit. Hij benadrukte niet over specifieke informatie te beschikken, maar volgens hem hebben weinig anderen de noodzakelijke motivatie, kennis, intelligentie en lef.