Pater besprak misbruik niet met bisdommen

De salesianer pater Jan N. heeft woensdag toegegeven dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan seksueel misbruik. Hij is hier in 1990 ook voor veroordeeld. In zijn contacten met de bisdommen Rotterdam en Breda kwam het misbruik niet ter sprake.

De 88-jarige pater vergreep zich als directeur van jeugdcentrum Don Bosco in Rijswijk en later als priester in Terneuzen aan meerdere jongens. N. zei dit tijdens een getuigenverhoor door de Middelburgse rechtbank.

De veroordeling van N. in 1990 betrof het seksueel misbruik in zijn tijd in Zeeuws-Vlaanderen. Een van de slachtoffers, Dave ten H., eist nu in een civiele procedure een schadevergoeding van N. De pater ontkent de beschuldiging dat hij het slachtoffer zou hebben gedrogeerd en verkracht.

Na zijn veroordeling heeft N. geen contact meer gehad met het slachtoffer. Excuses heeft hij nooit aangeboden. Woensdag verklaarde N. dat hij dat vandaag had willen doen, als het slachtoffer aanwezig zou zijn geweest bij het verhoor.

De verklaring van N. strookt met de uitspraken van kardinaal Ad Simonis, oud-bisschop van Rotterdam, en oud-bisschop Huub Ernst van Breda. Die verklaarden eind januari tegenover de rechtbank al dat ze niet op de hoogte waren van het misbruik door N.

Door de getuigenissen van de betrokkenen moet duidelijk worden of het bisdom als werkgever aansprakelijk kan worden gesteld.