Libië: Veel doden bij chaos demonstraties

De demonstraties in Libië lopen met de dag erger uit de hand. Zondag zouden alleen al in de stad Benghazi honderden doden en meer dan duizend gewonden zijn gevallen, toen het leger het vuur opende op demonstranten en met machinegeweren gericht op burgers schoot.

Het is niet duidelijk hoe de situatie op dit moment in Benghazi is, maar het lijkt zo te zijn dat een deel van het leger zich af heeft gesplitst van de rest en zich met wapens en legervoertuigen bij de demonstranten heeft aangesloten.

Demonstranten in de buurt van de hoofdstad Tripoli zouden op weg zijn naar het huis van de Gids van de Revolutie kolonel Moammar Ghadafi om dit in brand te steken. De protesten in het land zijn gericht op hervormingen en meer democratie, maar vooral tegen Ghadafi die het land al 42 jaar regeert.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt dat er sowieso 173 mensen zijn overleden, en zegt er tegelijkertijd bij dat dit een zeer 'conservatieve schatting' is.

Onafhankelijke media in Libië zijn verboden en het internet en de mobiele telefonie in het land zijn afgesloten. Via YouTube komen wel veel schokkende filmpjes naar buiten.

Regeringsleiders in Europa veroordelen het geweld tegen de demonstranten. Zo zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en Duitsland verontwaardigd. Zij noemen het geweld 'onacceptabel en buiten alle proporties'. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague heeft aangekondigd dat Libië hoog op de agenda staat bij de vergadering van de EU in Brussel die op moment van schrijven gaande is. Catherine Ashton van Buitenlandse Zaken van de EU heeft het geweld ook veroordeeld en maakt zich naar eigen zeggen ernstig zorgen.

Update 21.24 uur
Al Jazeera meldt dat een woordvoerder van de afgesplitste legereenheid heeft gezegd dat de stad Benghazi is bevrijd na gevechten met veiligheidstroepen. Dit nieuws is nog niet onafhankelijk te bevestigen, maar wordt wel door meerdere bronnen gemeld.

Waar de EU het geweld in Libië veroordeelt, doet de Italiaanse premier Berlusconi dat niet. Berlusconi heeft gezegd Gadhafi momenteel 'niet te willen storen' en heeft nog niet gebeld met de Libische leider. Italië heeft een goede band met Libië en heeft voor Gadhafi meerdere keren de rode loper uitgelegd bij staatsbezoeken.

Update 21.50 uur
Het geweld lijkt zich inmiddels verplaatst te hebben van Benghazi naar Tripoli. Er zijn meldingen van vuurgevechten bij het huis van Gadhafi in de buurt en er is een avondklok ingesteld. Een demonstrant in Tripoli gaf tegenover Al Jazeera aan hier niet zo van onder de indruk te zijn. "Ja, die avondklok kan er wel zijn, maar er is niemand die zich nog iets aantrekt van wat Gadhafi zegt", aldus de demonstrant die niet bij naam genoemd wil worden.

De Libische afgevaardigde van de Arabische Liga is volgens Al Jazeera afgetreden en er gaan ook geruchten dat de tweede man van Gadhaffi gevlucht zou zijn en een van zijn ministers zich heeft aangesloten bij de demonstranten.

Update 0.48 uur
De zoon van Moammar Gadhafi, Saif El Islam Gadhafi, heeft zojuist een ruim 40 minuten durende speech gehouden voor de Libische staatstelevisie. Tijdens de speech kwamen enige verwarrende verhalen naar boven over demonstranten onder de invloed van XTC en alle media die leugens uitzenden behalve de staatstelevisie.

Saif Gadhafi leek als centrale boodschap van de speech te hebben dat er twee mogelijke opties zijn voor morgen. De demonstranten kunnen stoppen met demonstreren of ze kunnen hervormingen of democratie vergeten. Verder heeft Saif een paar keer gemeld dat het anders een 'rivier van bloed' wordt in Libië. Er zouden volgens hem tienduizenden aanhangers van Gadhafi onderweg zijn naar Tripoli.

Saif meldde aan het eind van zijn toespraak dat ze tot de laatste man en de laatste vrouw zullen doorvechten.

Ondertussen heeft een stam in het zuiden van het land naar eigen zeggen de olievelden ingenomen en heeft het de regering een ultimatum opgelegd om te gaan luisteren naar de demonstranten binnen 24 uur en dat ze anders de olietoevoer af zullen sluiten.