Protesten in de Arabische wereld

Sinds de demonstraties in Tunesië en Egypte hebben geleid tot de vlucht van ex-president Ben Ali, die momenteel in coma ligt, en het aftreden van Mubarak, wiens gezondheid ook te wensen over zou laten, volgen veel landen in onder andere de Arabische wereld dit voorbeeld. Massaal wordt gedemonstreerd voor hervormingen en/of het aftreden van huidige regeringsleiders.

Vanwege de vele demonstraties en vergelijkbare omstandigheden heeft FOK! een overzicht gemaakt waarin de hele regio aan de orde komt. Sommige landen zullen iets uitgebreider behandeld worden dan andere landen in verband met de leesbaarheid en beschikbare objectieve informatie.

Tunesië en Egypte
In Tunesië is een overgangsregering aangesteld die probeert om de gewenste hervormingen door te voeren. Helemaal ordelijk verloopt dit niet en zo nu en dan breken nog nieuwe rellen uit, hoewel dit in de afgelopen dagen is verminderd. In Egypte heeft het leger tijdelijk de macht in handen. Zij hebben aan het grootste deel van de eisen van de demonstranten gehoor gegeven en verkiezingen worden binnen een halfjaar georganiseerd. Het leger heeft aangegeven zelf geen kandidaat beschikbaar te stellen, hetzelfde geldt voor de Moslim Broederschap.

Bahrein
In Bahrein wordt nu iets langer dan een week in toenemende mate gedemonstreerd tegen het bewind van het soennitisch koningshuis. De bevolking is overwegend sjiitisch en voelt zich gediscrimineerd. Het koningshuis probeerde de bevolking gunstig te stemmen door iedere familie omgerekend circa 2000 euro te beloven, maar dit heeft niet het gewenste resultaat gehad.

Het leger heeft donderdag en vrijdag hard opgetreden tegen de demonstranten. Er zouden volgens de oppositie bijna honderd gewonden zijn en drie mensen zijn overleden. De sjiitische oppositie heeft inmiddels bekendgemaakt niet in te zullen gaan op het verzoek van de regering tot een dialoog. "Eerst moet de regering aftreden en het leger uit de straten worden teruggetrokken", aldus een oppositieleider.

Algerije
Ook in Algerije wordt nu een week lang massaal gedemonstreerd. In Algiers is het 1 Mei Plein de plek waar de grootste demonstraties zich afspelen. 30.000 man van de ordepolitie heeft vorige week de demonstraties geprobeerd te voorkomen, maar dat is niet helemaal geslaagd. Mede doordat van tevoren het vervoer naar de hoofdstad onmogelijk was gemaakt, waren er maar enkele duizenden demonstranten op de been.

Vrijdag is het de ordepolitie wel gelukt demonstraties te voorkomen, door het plein vooraf te bezetten en hermetisch af te sluiten. Voor zaterdag is echter opgeroepen tot een massademonstratie in meerdere steden in het Noord-Afrikaanse land. De demonstranten eisen naast hervormingen en democratie het aftreden van de 73-jarige president Bouteflika.

Libië
In het land van Muammar Ghadaffi, met de officiële titel Gids van de Revolutie, is de situatie een van de heftigere in de regio. Demonstranten eisen het opstappen van hun Gids, die echter van geen wijken wil weten. Het vuur is al enkele malen op de demonstranten geopend en hierbij zijn tientallen doden gevallen. Meldingen van de aantallen verschillen en zijn moeilijk te verifiëren, maar onafhankelijke mensenrechtenorganisaties spreken van minimaal 60 doden.

In de nacht van vrijdag op zaterdag hebben de demonstraties ook de hoofdstad Tripoli bereikt. Tot aan zaterdag had Ghadaffi Tripoli nog onder controle.

Iran
Het is vanwege alle propaganda vrijwel onmogelijk een objectief beeld te krijgen en te schetsen van de situatie aldaar. Wat betreft de bevestigde informatie zijn er in de afgelopen week een aantal demonstraties geweest door de Green Movement, gebundelde oppositiepartijen in Iran die strijden voor hervormingen, waarbij tenminste twee doden zijn gevallen.

Het parlement roept op tot executie van de oppositieleiders, Mousavi en Karroubi. Mousavi lijkt vermist te zijn en Karroubi heeft aangegeven dat als hij wordt opgepakt hij een openbare rechtszitting wil. Voor zondag zijn weer grote protesten aangekondigd.

Overige landen
Hierboven staat slechts een deel van de landen waarin het momenteel onrustig is. De rest van de landen zullen hieronder korter behandeld worden.

In Marokko zijn voor zondag demonstraties aangekondigd. De regering is er niet blij mee, maar haalt de schouders erover op en lijkt af te wachten. In Saudi-Arabië is de sfeer onrustig en ook daar lijkt het richting demonstraties te gaan, er is daar vrijdag een nieuwe partij opgericht, maar onmiddellijk zijn de oprichters gearresteerd.

In Oman, Koeweit, Irak en Syrië vinden demonstraties tegen corruptie en voor hervormingen plaats. In Jordanië en Jemen wordt nu ongeveer een week geprotesteerd.

De roep om hervormingen wordt ook luider in andere regio's. In Italië, Albanië en het Afrikaanse Djibouti wordt de laatste week ook gedemonstreerd. In de Palestijnse gebieden is vorige week de regering afgetreden. In Uganda heeft de regering besloten sms'jes te censureren over de protesten en ook in China is de overheid druk bezig de bevolking rustig te houden door informatie vanuit de landen waar gedemonstreerd wordt te controleren en waar nodig bij te stellen.