Tientallen doden bij protesten Libië

Het regime van de Libische leider Moammar Gadhafi heeft vrijdag in het hele land veiligheidstroepen ingezet. Er vielen tientallen slachtoffers bij confrontaties met demonstranten.

Volgens een Libische arts zijn vrijdag zeker 35 dodelijke slachtoffers zijn ziekenhuis in de havenstad Benghazi binnengebracht. Hij zei dat de meesten omkwamen toen veiligheidstroepen het vuur openden op actievoerders die voor het gebouw demonstreerden waar Gadhafi verblijft als hij in de stad is. De arts zei dat hij de tel was kwijtgeraakt als het ging om het aantal gewonden. Hij wilde anoniem blijven uit angst voor wraakacties.

Volgens ooggetuigen heeft het regime in de steden Beyida en Zentan 'speciale milities' ingezet, de zogeheten Khamis Brigades. In Beyida sloot de lokale politie zich aan bij de demonstranten en konden aanslagen van de milities worden voorkomen. In Zentan vielen Khamis Brigades de stad aan, nadat demonstranten politiebureaus in brand hadden gestoken en op muren 'Weg met Gadhafi' hadden gespoten.

Pantservoertuigen achtervolgden de demonstranten door de straten en helikopters vlogen laag over de betogers heen. "Ze proberen de jeugd bang te maken", aldus een ooggetuige. "Er zijn veel mensen gearresteerd."

Het Libische staatspersureau JANA berichtte dat Gadhafi donderdagavond een rondrit door Tripoli heeft gemaakt om zijn aanhangers te mobiliseren. Een pro-Gadhafi-website berichtte dat een zoon van Gadhafi veiligheidstroepen in een oostelijke regio waar veel van de protesten zich afspelen financiële steun heeft aangeboden.

Volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zijn woensdag en donderdag 24 mensen om het leven gekomen. Een medewerker van het ziekenhuis in Beyida zei echter dat alleen in het ziekenhuis al 23 lijken lagen.