VS beloont Sudan voor aanvaarding afscheiding

De Verenigde Staten willen Sudan schrappen van de lijst van landen die terrorisme ondersteunen. De VS wil het Afrikaanse land daarmee belonen voor de aanvaarding van de afscheiding van zijn zuidelijke deel. Maandag werd bekend dat ruim 98 procent van de kiezers in Zuid-Sudan vorige maand in een referendum heeft gekozen voor onafhankelijkheid.

De Sudanese president Omar al-Bashir liet maandag weten dat hij zich bij de uitkomst van het referendum neerlegt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton prees de Sudanese regering daarvoor. Zij zei dat Sudan over zes maanden van de lijst van landen die terrorisme ondersteunen kan worden geschrapt. Sudan staat sinds 1993 op die lijst.

Clinton deed een beroep op de leiders van Noord- en Zuid-Sudan om te blijven samenwerken aan de volledige tenuitvoerlegging van de vredesovereenkomst die in 2005 een einde maakte aan de oorlog tussen het noorden en zuiden van het land. De twee delen moeten nog onderhandelen over het staatsburgerschap, olierechten en grensmarkering. De onafhankelijkheid van Zuid-Sudan moet in juli haar beslag krijgen.