'Zuid-Sudan voorbeeld voor België'

Belgische politici moeten een voorbeeld nemen aan het Afrikaanse Sudan, waar het zuiden zich succesvol afsplitste van het noorden. Dat stelde voorzitter Bruno Valkeniers van de separatistische partij Vlaams Belang zaterdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Zuid-Sudan heeft vorige week via een referendum 'zijn onafhankelijkheid verworven en afgerekend met de agressiviteit van de islam', aldus Valkeniers. Bij de verkiezingen afgelopen juni in België stemde de Vlaming volgens hem 'overduidelijk tegen de rotte Belgische constructie'.

Valkeniers laakte het uitblijven van een regering die de knoop doorhakt en kiest voor een onafhankelijk Vlaanderen, Wallonië en een tweetalige stadsregio Brussel. De politici praten al 223 dagen via 'preformateurs, informateurs, olijke duo's, bemiddelaars, verduidelijkers en triumviraten' over de vraag hoe 'men die gammele ruïne overeind kan houden.' Hij verwees daarmee naar alle personen die door koning Albert II werden ingeschakeld bij de tot nu toe vruchteloze pogingen België te hervormen en een kabinet te vormen.