Innovatiefonds voor ondernemers

Het kabinet stort enkele honderden miljoenen euro's in een op te richten innovatiefonds. Dat kan worden gebruikt voor leningen en garanties voor ondernemers, maakte minister van Economische Zaken en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad.

De bewindsman wil ondernemerschap op een andere manier stimuleren. Niet langer door te 'gieten met subsidiegeld', maar door belastingvoordelen en durfkapitaal in de vorm van het innovatiefonds. "Dat legt de verantwoordelijkheid voor innovatief ondernemen waar die hoort: bij de ondernemers."

Het belastingvoordeel is goed voor een half miljard euro. Daarvan profiteren vooral kleine, innovatieve bedrijven die voorheen de weg kwijtraakten in 'het woud van ingewikkelde regelingen'. "Gewoon minder gedoe", vatte Verhagen het samen.

De vicepremier maakte verder bekend dat het kabinet gericht gaat investeren in negen topsectoren van de economie: water, agrofood, tuinbouw, hightech, life sciences, chemie, energie, logistiek en de creatieve industrie. Deze sectoren kunnen in totaal op anderhalf miljard aan investeringen rekenen.