Peiling: steun voor gedoogcoalitie neemt af

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV verliest steun. In de Politieke Barometer van marktonderzoeksbureau Synovate krijgen de drie partijen slechts 78 zetels. Bij de vorige peiling haalden ze nog 81 zetels.

Het verlies is te wijten aan het CDA en de PVV, die allebei twee zetels inleveren ten opzichte van de vorige peiling, twee weken geleden. De VVD krijgt er juist een zetel bij en zou met 37 zetels weer de grootste partij worden. Ten opzichte van de huidige 24 zetels staat de PVV nog op een virtuele winst van twee zetels. Het CDA zou daarentegen van de kiezer niet meer dan vijftien zetels krijgen, zes minder dan in de huidige Kamer.

Behalve de VVD krijgen ook D66, GroenLinks en SP er in deze peiling ieder één zetel bij ten opzichte van vorige keer. De PvdA blijft stabiel op 26 zetels, vier minder dan het huidige aantal zetels. De partij van Job Cohen wordt daarmee de derde partij na VVD en PVV.

De 78 zetels waarop de coalitie volgens Synovate kan rekenen is nog altijd iets meer dan in de huidige Tweede Kamer. Daar steunt de minderheidsheidscoalitie van premier Mark Rutte (VVD) momenteel op de kleinst mogelijke meerderheid van 76 zetels. Wat de gevolgen zijn van de actuele discussie over de politietrainingmissie in Afghanistan is volgens de peilers nog niet bekend. De ontwikkelingen zouden daarvoor te vers zijn.