'Inzamelen geld WikiLeaks niet onwettig'

Er is geen bewijs dat de organisatie die voor WikiLeaks geld inzamelt onwettig opereert. Dat concludeert het Noorse bedrijf Teller AS, dat in opdracht van creditcardmaatschappij Visa de financiën van de klokkenluiderssite onderzocht, in een document waar Associated Press de hand op wist te leggen.

Visa liet woensdag weten donaties aan WikiLeaks te blijven blokkeren totdat een eigen onderzoek is afgerond. De creditcardmaatschappij is een van meerdere Amerikaanse bedrijven die de banden met WikiLeaks verbraken nadat de klokkenluiderssite was overgegaan tot het onthullen van geheime Amerikaanse diplomatieke berichten.

Teller AS, een Noorse financiële dienstverlener, stelt geen bewijzen te hebben gevonden dat WikiLeaks en Sunshine Press, de organisatie die voor de website geld inzamelt, in strijd met de wet handelen. "Onze advocaten hebben hun werk voltooid en hebben geen aanwijzingen gevonden dat Sunshine Press in strijd met de regels van Visa of de IJslandse wet handelt", staat in een brief van 30 december 2010 van Peter Wiren, de directeur van Teller. IJsland is de thuisbasis van WikiLeaks en Sunshine Press.