VS wil privétweets Nederlander voor WikiLeaks-zaak

Eerder vandaag werd bekend dat de VS Twitter heeft bevolen de privéberichten af te staan van een IJslandse parlementariër en voormalig WikiLeaks-vrijwilliger. Naar nu blijkt zijn berichten van meer vrijwilligers opgevraagd, onder wie die van de Nederlandse hacker, internetactivist en Xs4All-oprichter Rop Gonggrijp.

WikiLeaks verklaarde al dat de Amerikaanse overheid bij Twitter privé- en contactinformatie en andere persoonlijke details van WikiLeaks-baas Julian Assange en andere aanhangers heeft opgevraagd. Rop Gonggrijp heeft op zijn blog gemeld bij de gelukkigen te horen. Ook van de Amerikaanse militair Bradley Manning, die verdacht wordt van het lekken van geheime informatie, zijn de privétweets opgeëist.

In het gerechtelijk bevel van de Amerikaanse autoriteiten staat dat de informatie die gevraagd wordt 'relevant is voor een lopend strafrechtelijk onderzoek' en wordt Twitter verordonneerd het bestaan van het bevel niet aan Assange of een van de andere betrokkenen te melden. Twitter wil niet reageren, maar stelt dat het beleid is om gebruikers, indien mogelijk, op de hoogte te stellen van regeringsverzoeken om informatie.

Rop GonggrijpGonggrijp gaf aan blij te zijn dat Twitter de dagvaarding aan hem en de anderen meldde. "Het lijkt erop dat Twitter, uit hoofde van het beleid, het juiste doet als het gaat om het informeren van haar gebruikers als er een dagvaarding binnenkomt", zei Gonggrijp. "Wie weet hoeveel andere organisaties gelijksoortige dagvaardingen hebben ontvangen en stilletjes alle informatie over mij hebben doorgegeven." Mogelijk zijn dus ook andere internetbedrijven - zoals Facebook en Google - gesommeerd om gegevens te verschaffen, maar informeren die hun gebruikers niet.

Tegenover Tweakers.net heeft de hacker verklaard verbaasd te zijn en niet te begrijpen wat de VS aan zijn Twitter-data heeft. Privéberichten zegt hij niet via de site te hebben verzonden, en hij vermoedt dat de Amerikanen voornamelijk in zijn ip-adres geïnteresseerd zijn. Gonggrijp, die WikiLeaks hielp bij de publicatie van de roemruchte legervideo Collateral Murder, kan tegen het verzoek in beroep gaan maar weet nog niet of hij dat gaat doen.