China probeert situatie Noord-Korea te sussen

Een bezoek van een Chinese topdiplomaat aan Noord-Korea was bedoeld om de spanningen in de regio te doen wegnemen. Het tweedaagse bezoek van Dai Bingguo vorige week maakte duidelijk dat er behoefte is aan het voorkomen van verdere escalaties na de Noord-Koreaanse beschieting van een Zuid-Koreaans eiland eind november.

"De twee partijen denken dat ieder zich kalm en terughoudend moet opstellen, een verantwoordelijke houding moet aannemen om verdere escalatie van spanningen te voorkomen en een constructieve rol moet spelen bij het bewaren van de vrede en stabiliteit op het schiereiland", zei Jiang Yu, woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, dinsdag. Jiang riep daarnaast op tot nieuwe beraadslagingen tussen Noord-Korea en de andere vijf landen die deelnemen aan het Zeslandenoverleg.

China is onder druk komen te staan van de Verenigde Staten en andere landen om, als belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, zijn invloed te doen gelden om het gedrag van Pyongyang in toom te houden. Beijing zegt Noord-Korea niet zodanig onder druk te willen zetten dat de situatie in het stalinistische land destabiliseert. China vreest dat dan een grote stroom Noord-Koreaanse vluchtelingen de grens oversteekt.