Danneels roept op tot openheid binnen de kerk

De gepensioneerde Belgische kardinaal Godfried Danneels heeft opgeroepen tot meer openheid en nederigheid binnen de katholieke kerk. Dat zei hij dinsdag tegen een parlementaire commissie die kindermisbruik door geestelijken onderzoekt.

De katholieke kerk in België werd eerder dit jaar opgeschrikt toen een bisschop aftrad nadat bekend was geworden dat hij jarenlang zijn neefje had misbruikt. Sindsdien zijn meer dan vijfhonderd getuigen naar buiten getreden met beschuldigingen van misbruik door geestelijken.

Volgens Danneels is het jarenlang verzwijgen van misbruikzaken en het negeren van de klachten van slachtoffers van misbruik mogelijk geweest omdat in de kerk sprake was van machtsmisbruik. Hij riep de kerk op zijn duistere kant onder ogen te komen en zijn arrogante verleden achter zich te laten.

De voormalige leider van de katholieke kerk in België erkende dat een taboe op seksualiteit in kerkkringen hypocrisie mogelijk maakt. De enige manier om dit kwaad te bestrijden is openheid en transparantie, aldus Danneels.

Volgens de oud-kardinaal was het voor misbruikte kinderen vroeger onmogelijk om een priester als dader aan te wijzen. Maar deze tijd is voorbij, zei hij.

Het is voor het eerst dat een Belgische kerkleider zo open en vrij sprak over uitspattingen binnen de kerk en machtsmisbruik door de kerkleiding. Eerder dit jaar bekende Danneels dat hij, in plaats van de bisschop die zijn neefje had misbruikt te verzoeken af te treden, had verzocht te zwijgen over de zaak tot de bisschop met pensioen zou zijn.


Danneels roept op tot openheid binnen de kerk (Foto: Novum)