Asielzoekers verdronken bij Australisch eiland

Een houten boot met tientallen asielzoekers is woensdag voor de kust van het Australische Christmas Island gezonken. Het is nog onduidelijk hoeveel mensen het ongeluk hebben overleefd. De boot sloeg te pletter tegen de gekartelde rotsen van het eiland.

Eilandbewoners moesten vanaf de kliffen hulpeloos toezien hoe de boot brak en tientallen mensen in de enorme golven terechtkwamen die tegen de rotsen sloegen. Ooggetuigen zagen zeker tien lichamen aanspoelen. De politie wilde dat aantal niet bevestigen.

Volgens vicepremier Wayne Swan werden met de boot mensen gesmokkeld. Een aantal van hen kon gered worden. Het is nog niet bekend waar ze vandaan kwamen.

Een eilandbewoner zei dat de motor het begaf en dat de boot aan het ruwe water en de rotsen was overgeleverd. Volgens Simon Prince zaten er zeker vijftig mensen in de zes tot negen meter lange boot.

"Toen de boot de kliffen raakte was er een ziekmakend gekraak te horen. Alle mensen aan boord haastten zich naar de landzijde van de boot, het ergste wat ze konden doen, maar ik denk niet dat iemand kon zwemmen", aldus Prince. "Het was vreselijk. Mensen werden geplet. Lichamen, dode kinderen, het was echt verschrikkelijk."

De eilandbewoners gooiden vijftig tot zestig reddingsvesten in het water, maar de meeste bereikten hun doel niet. Degenen die wel een reddingsvest te pakken kregen hadden er weinig aan, want de drie meter hoge golven bleven de vluchtelingen richting de rotsen duwen. Een schip van de Australische marine werd ingezet om overlevenden op te pikken, maar voor velen was dat te laat.

Christmas Island is een afgelegen eiland dat onder Australische grondgebied valt. Het eiland bevindt zich dichter bij Indonesië dan bij Australië en het gebeurt geregeld dat vluchtelingen het eiland proberen te bereiken. Veelal komen ze vanuit Afghanistan, Irak en Iran eerst naar Indonesië en maken dan de oversteek.