Coalitie blijft bij kunstbezuinigingen

De coalitiepartijen VVD en CDA en de gedoogpartij PVV houden vast aan de bezuinigingen op kunst en cultuur. Dat bleek maandag tijdens een debat in de Tweede Kamer met staatssecretaris van Cultuur Halbe Zijlstra (VVD).

Volgens de VVD is de overheid in de loop der jaren steeds meer subsidie aan cultuur gaan geven, maar heeft dat niet geleid tot een stijging van het aantal bezoekers. "Er is nu een overaanbod aan cultuur. Er wordt meer gemaakt dan waar behoefte aan is", zei VVD-Kamerlid Bart de Liefde.

Het kabinet wil op termijn 200 miljoen euro per jaar bezuinigen op de culturele sector. Dat gaat vooral ten koste van de podiumkunsten, omdat het kabinet niet wil bezuinigen op musea. Tegelijkertijd gaat de btw op kaartjes voor culturele voorstellingen omhoog.

Ook het CDA vindt het goed dat de kunstwereld minder afhankelijk wordt van subsidies. CDA-Kamerlid Ank Bijleveld zei het wel belangrijk te vinden dat er door het hele land een goed aanbod van cultuur blijft bestaan.

De PVV zou nog wel verder willen gaan, zei Kamerlid Martin Bosma. Volgens de PVV kan kunst prima bestaan zonder dat er subsidies aan te pas komen.

De linkse oppositie heeft felle kritiek op de bezuinigingen. "Dit is kaalslag", zei SP-Kamerlid Jasper van Dijk. GroenLinks-Kamerlid Jolande Sap vergeleek staatssecretaris Zijlstra met een kwakzalver. "Hij verklaart een gezonde sector ziek, en schrijft vervolgens voor dat alle ledematen geamputeerd moeten worden."

De oppositie probeert nog te bereiken dat de cultuurkaart voor jongeren, het CJP, niet verdwijnt nu het kabinet er geen geld meer aan wil uitgeven. Dankzij de kaart kunnen jongeren via hun school met korting naar theatervoorstellingen en musea. Als de kaart verdwijnt, worden zulke uitjes geschrapt, vreest de oppositie.

Het CDA zei bereid te zijn te kijken naar voorstellen om de cultuurkaart te behouden. "Het is niet zo dat de cultuurkaart van ons per se weg moet", zei Bijleveld.