Laatste knelpunt A4 eerder opgelost

Automobilisten kunnen al vanaf medio 2012 op de A4 tussen Leiderdorp en Zoeterwoude over een derde rijstrook beschikken en niet pas vanaf eind 2014. De laatste bottleneck is daarmee tweeënhalf jaar eerder dan gepland opgelost, maakte minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) maandag bekend.

Dit is mogelijk door het westelijke deel van de wegverbreding richting Den Haag, dat als eerste wordt opgeleverd, tijdelijk in te richten met drie rijstroken in beide richtingen. Daar geldt dan wel een aangepaste snelheid van tachtig kilometer per uur.

De verbrede A4 bij Leiden wordt ter hoogte van de Oude Rijn over een lengte van 1400 meter verdiept aangelegd. De brug over de Oude Rijn verdwijnt en wordt vervangen door een aquaduct. De verdiepte weg is minder zichtbaar in het landschap en zorgt voor minder geluidsoverlast. Als alle werkzaamheden klaar zijn, wordt de maximumsnelheid honderd kilometer per uur.

De hele A4 tussen Leiden en Burgerveen is de afgelopen jaren verbreed van twee naar drie rijstroken. Het gedeelte bij Hoogmade waar de weg parallel loopt met de Hogesnelheidslijn werd in 2006 al opengesteld. Maandag verrichte Schultz van Haegen de officiële opening van het gedeelte bij Roelofarendsveen. Daar is onder meer een tweede aquaduct aangelegd.