Internetoplichters gepakt voor 120 zaken

Met de arrestatie van twee Assenaren van 18 en 19 jaar denkt de politie 120 gevallen van internetoplichting te hebben opgelost. Dat meldt de politie zaterdag. De twee boden op internet spullen te koop aan, inden er geld voor maar leverden vervolgens niet. Hiermee hebben de mannen volgens de politie zo'n tienduizend euro binnengehaald.

Het tweetal werd in november aangehouden, nadat de politie vanaf december vorig jaar tot en met februari aangiftes binnenkreeg uit het hele land. De gedupeerden hadden via internet spullen als Lego, Playmobil en mobiele telefoons gekocht en daarbij geld overgemaakt naar verschillende bankrekeningen, zonder de aangeschafte waar geleverd te krijgen. In de meeste gevallen ging het om kleine bedragen.

De rekeningen stonden allemaal op naam van mensen uit Assen. In een aantal gevallen waren de rekeningen van drugsgebruikers. Tegen betaling stelden zij hun rekening en pinpas beschikbaar aan de hoofdverdachten. Zestien rekeninghouders zijn uiteindelijk verhoord. Hen wordt medeplichtigheid verweten. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De twee mannen kwamen via de rekeninghouders en verder onderzoek in beeld. De 18-jarige verdachte is na een tijdje vrijgelaten. De 19-jarige man zit nog vast. Hij is eerder veroordeeld voor oplichting via internet. Hij moet vast blijven zitten totdat hij voor de rechter moet verschijnen.