Spanning tussen Korea's stijgt door oefening

De spanning tussen Noord- en Zuid-Korea is behoorlijk opgelopen door de gezamenlijke marine-oefening die Zuid-Korea en de Verenigde Staten sinds zondag houden in de Gele Zee.

Noord-Korea waarschuwde zondag opnieuw dat het militaire aanvallen uitvoert als de marines van Amerika en Zuid-Korea de territoriale wateren van Noord-Korea schenden. De waarschuwing kwam kort nadat het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap meldde dat Noord-Korea raketten in stelling bracht. Volgens de berichten plaatste Noord-Korea raketten tegen gronddoelen en schepen op lanceerinstallaties in de Gele Zee. Ook waren er verplaatsingen van luchtdoelraketten.

Even later werden explosies op Noord-Koreaans grondgebied gehoord in de buurt van het Zuid-Koreaanse eiland Yeonpyeong, waar dinsdag vier doden vielen door Noord-Koreaans artillerievuur. De inwoners werden naar de schuilkelders gedirigeerd, maar mochten van de autoriteiten naar hun huizen terugkeren toen bleek dat er geen gevaar was.

De Verenigde Staten en Zuid-Korea zijn zondag met een gezamenlijke marine-oefening begonnen in de Gele Zee. De oefening was volgens de Amerikanen al gepland, maar is ook bedoeld om Noord-Korea van nieuwe aanvallen te weerhouden. Aan de exercities doet onder andere het Amerikaanse vliegdekschip USS George Washington mee.

Noord-Korea waarschuwde zaterdag dat 'niemand de gevolgen kan voorspellen van de oefeningen met het Amerikaanse vliegdekschip'. De regionale grootmacht China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, liet weten de oefening ook af te keuren.

Spanning tussen Korea's stijgt door oefening
Spanning tussen Korea's stijgt door oefening (Foto: ANP)