Kritiek premier Curaçao op veiligheidsdienst

Volgens Gerrit Schotte, premier van Curaçao, is er een 'diepgaand onderzoek' nodig naar het functioneren van de Veiligheidsdienst van het land. Schotte is boos over berichten in de media over de screening van zijn ministersploeg die door de Veiligheidsdienst is uitgevoerd.

Dat zou de 'levenssfeer van de betrokkenen ernstig schaden'. "De Veiligheidsdienst is in haar geheimhoudingsplicht ernstig tekortgeschoten", aldus de premier.

De screening van het kabinet, dat op 10 oktober 2010 aantrad, is nog niet helemaal afgerond. Het hele proces is nogal opmerkelijk verlopen. Schotte zette het hoofd van de Veiligheidsdienst gedurende de procedure op non-actief. Enkele dagen geleden eiste de grootste oppositiepartij, de PAR, dat Schotte zelf zou aftreden omdat hij volgens de oppositie heeft gelogen over het verloop.

In de media doen inmiddels geruchten de ronde over belastingschulden van ministers en onduidelijke geldtransacties. Schotte bestudeert komende week de conclusies, waarna hij de gouverneur van Curaçao, Frits Goedgedrag, op de hoogte stelt van eventuele vervolgstappen, zo heeft hij zaterdag bekendgemaakt.