Zes jeugdgevangenissen dicht

Justitie sluit de komende twee jaar zes jeugdgevangenissen, omdat een groot aantal cellen leegstaat. Hierdoor verdwijnen ruim elfhonderd banen. Dat staat in het Capaciteitsplan Justitiële Inrichtingen dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) dinsdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op dit moment wordt bijna de helft van de beschikbare plaatsen in de zeventien jeugdgevangenissen niet gebruikt. De leegstand gaat niet alleen ten koste van de behandeling van de gevangenen, het kost ook zo'n honderd miljoen euro per jaar. Daarom moeten de zes inrichtingen hun deuren sluiten.

Door het besluit van Teeven verdwijnen elfhonderd banen. De bewindsman wil gedwongen ontslagen voorkomen. Medewerkers worden zo veel mogelijk elders binnen justitie ingezet, bijvoorbeeld bij de gesloten jeugdzorg.

De zes inrichtingen doet de bewindsman overigens niet van de hand, zodat ze opnieuw in gebruikt kunnen worden genomen wanneer de behoefte aan capaciteit toeneemt. Het nieuwe kabinet wil de jeugdcriminaliteit immers hard aanpakken.

De leegstand in de jeugdinrichtingen komt doordat veel probleemjongeren niet langer naar de gevangenis worden gestuurd, maar naar de gesloten jeugdzorg.