ISU doet schaatsers handreiking

De Dr. Bibberregel in het schaatsen blijft voor beroering zorgen. Vandaag hadden de schaatsers een overleg met de technische commissie van de ISU, maar ze kregen te horen dat de omstreden regel niet afgeschaft kan worden. Wel gaat de technische commissie zich over de interpretatie buigen.

Voor oud-schaatser Jochem Uytdehaage is dat niet voldoende. De tweevoudig olympisch kampioen van Salt Lake City sprak op Twitter zijn ongenoegen uit over de uitkomst van het overleg: "Straks wordt het een jurysport."

Ook Rhian Ket was bij het beraad over de regel, die bepaalt dat schaatsers die met hun schaats buiten hun baan komen, worden gediskwalificeerd. Hij spreekt van een 'goed overleg'. "Wachten nu af tot de TC een interpretatie geeft", twittert de Hofmeier-schaatser.

Ook de buitenlanders in Heerenveen, waar dit weekeinde de eerste Wereldbekerwedstrijd van het seizoen wordt verreden, zijn massaal tegen de regel. Alleen de Amerikaan Trevor Marsicano ondertekende een petitie niet.

De Zweedse coach Andreas Larsson merkt op dat de Dr. Bibberregel het belangrijkste gespreksonderwerp is in Thialf. "Het is een zooitje." Inmiddels is er een petitie op internet verschenen tegen de omstreden regel.