Amerikaanse bedrijven stoppen met diversiteitsinitiatieven
Meta en Amazon schaffen hun diversiteitsprogramma's af en sluiten zich aan bij andere bedrijven in het Amerikaanse bedrijfsleven die initiatieven voor 'positieve discriminatie' bij het aannemen en het opleiden van personeel terugdraaien.
De stap volgt slechts enkele dagen nadat Meta Platforms, de eigenaar van Facebook, Instagram en WhatsApp, aankondigde dat het hun factcheckingprogramma zou beëindigen dat bij de Donald Trump en de Republikeinen al sinds de start onder vuur lag. In een memo aan het personeel over het besluit, dat gevolgen heeft voor de werving van personeel, leveranciers en opleidingen, noemde Meta als reden een "veranderend juridisch en beleidsmatig landschap". Walmart en McDonalds behoren tot de andere bedrijven die soortgelijke beslissingen hebben genomen op het gebied van diversiteit sinds Trump herkozen werd.
Het personeel ontving een schrijven waarbij Meta - een uitspraak had gevoegd van het Hooggerechtshof waarin positieve discriminatie op ras/huidskleur bij toelating tot universiteiten werd verboden. Tegelijkertijd gaf de organisatie aan dat de term 'DEI' (diversiteit, gelijkheid en inclusie) 'een beladen onderwerp' was geworden.
De techgigant zei dat het op zoek zou blijven naar divers personeel, maar dat het zou stoppen met het voortrekken van minderheidsgroepen en inclusie tijdens de selectie en wervingprocedures.
Amazon meldde in december 2024 aan het personeel dat het "verouderde programma's en materialen" met betrekking tot representatie en inclusie aan het afbouwen was. Het doel was om het proces snel, vóór eind 2024 te voltooien. "In plaats van dat we voor individuele groepen programma's opzetten, richten we ons op programma's met bewezen resultaten. Daarnaast blijven we streven naar een inclusieve cultuur waar iedereen zich prettig voelt", schreef Candi Castleberry, Amazon's VP van inclusieve ervaringen en technologie.
De financiële bedrijven JPMorgan Chase en BlackRock trokken zich deze week terug uit organisaties die zich bezighouden met de gevaren van klimaatverandering. Dit volgt op eerdere terugtrekking uit organisaties twee jaar geleden, toen Republikeinen de kritiek op bedrijven als BlackRock en Disney opvoerden. Ze beschuldigden hen van 'woke' progressief activisme en dreigden de bedrijven met nadelige politieke beslissingen.
Grote merken zoals Bud Light en Target kregen eerder te maken met tegenwerking en boycots door hun pogingen om LGBTQ-publiek aan te spreken in hun reclames.
Veel van de initiatieven op het gebied van diversiteit, gelijkheid en inclusie zijn opgezet na de Black Lives Matter-protesten die in 2020 uitbraken nadat George Floyd bij zijn arrestatie door de politie werd gedood.
Recente rechterlijke uitspraken hebben de kritiek op de diversiteitsprogramma's versterkt. Zij noemden deze programma's discriminerend. In 2023 heeft het Hooggerechtshof het recht van particuliere universiteiten om bij toelatingsbeslissingen rekening te houden met ras, ongeldig verklaard.
Een andere uitspraak van het hof van beroep verklaarde het beleid van Nasdaq ongeldig. Dit beleid vereiste dat bedrijven die op die beurs genoteerd staan, minimaal één vrouw, een persoon uit een minderheidsgroep of een LGBTQ-persoon in hun bestuur zitting moesten laten nemen, of gemotiveerd uitleg geven waarom het bedrijf hier niet aan voldeed.
Meta gaf ook aan dat het stopt met de samenwerking met leveranciers die 'diversiteit' hoog in het vaandel hebben staan en ze zich in plaats daarvan gaat richten op kleine en middelgrote bedrijven. Ook is Meta van plan om te stoppen met het aanbieden van trainingen over 'gelijkheid en inclusie' en gaan in plaats daarvan programma's aanbieden die 'vooroordelen' verminderen, ongeacht je achtergrond'.
Meta wilde geen commentaar geven op het memo, dat met zowel kritiek als blijdschap werd ontvangen.