Computercrimineel aangehouden in Armenië

Het brein achter het beruchte computernetwerk dat sinds juli vorig jaar wereldwijd minstens dertig miljoen computerinfecties veroorzaakte is maandagnacht aangehouden. De 27-jarige Armeniër werd gearresteerd op het vliegveld van de Armeense hoofdstad Jerevan. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie, dat om zijn aanhouding had gevraagd.

Het netwerk genaamd Bredolab werd maandagmiddag onschadelijk gemaakt door de nationale recherche. Cybercriminelen gebruikten het netwerk om virussen en spam via servers in Nederland wereldwijd te verspreiden.

Tijdens het neerhalen van het netwerk in Nederland heeft de verdachte maandagmiddag diverse pogingen gedaan om de controle over het zogenoemde botnet terug te krijgen. Toen dat mislukte deed hij een massale tegenaanval met 220.000 besmette computers. Deze aanval werd beëindigd toen in Parijs drie servers die de verdachte had ingezet werden afgesloten. In Nederland werden 143 servers offline gehaald.

Meer dan honderdduizend computergebruikers zijn inmiddels gewaarschuwd dat hun computer deel uitmaakt van een botnet. De politie heeft via internet 55 aangiftes gekregen van gedupeerde computergebruikers.

Het netwerk maakte gebruik van het virus Bredolab, dat zich op computers nestelt en daar de deur openzet nog meer schadelijke software. Het virus kwam mee als bijlage van een e-mail of installeerde zich automatisch na het bezoeken van geïnfecteerde websites. Door deze virussen kan de volledige controle over een besmette computer worden verkregen en kunnen instellingen van het systeem worden gewijzigd of verwijderd. Ook kunnen wachtwoorden en financiële gegevens worden gestolen.