Baas Hoge Raad vreest voor vertrouwen in rechters

President van de Hoge Raad Geert Corstens vreest dat de gang van zaken rond het proces tegen Geert Wilders het vertrouwen in de rechtspraak aantast. Dat zei hij zondag in actualiteitenprogramma Buitenhof. Het proces moet volledig over worden gedaan nadat de rechters werden weggestuurd omdat ze weigerden een getuige te horen.

Corstens zei dat de rechterlijke macht 'niet met veel plezier' zal terugkijken op deze 'turbulente week'. "Er zijn wat ongelukkige dingen gebeurd", zei hij over de kwestie die leidde tot het wegsturen van de rechters.

De baas van het hoogste rechtscollege in Nederland is niet blij met uitspraken van Wilders over de rechtspraak. Wilders zei dat miljoenen mensen het vertrouwen in rechters verliezen als hij wordt veroordeeld. Daarmee gooit Wilders volgens hem olie op het vuur.

Het omstreden diner van een raadsheer van het gerechtshof in Amsterdam, die de vervolging van Wilders beval, met een getuige-deskundige in de zaak noemt Corstens een 'ongelukkige gang van zaken'. Tijdens het etentje probeerde de rechter arabist Hans Jansen te overtuigen van zijn gelijk.

In de rechtszaak tegen Wilders wilde advocaat Bram Moszkowicz van Wilders de getuige over het diner aan de tand voelen. De rechter nam daar, hoewel het de laatste procesdag voor de uitspraak was, geen beslissing over. Volgens de regels van de rechtspraak is het echter verplicht een getuige te horen als die aanwezig is. Jansen was elke dag bij het proces.

Corstens zei zich te realiseren dat dit soort incidenten eraan bijdragen dat de rechterlijke macht kritisch wordt gevolgd. Dat biedt volgens hem ook kansen tot verbetering. Hij vindt het een goed idee als rechters tot op zekere hoogte hun taalgebruik aanpassen aan het publiek tijdens zaken die in de schijnwerpers staan.