Speklucht café te erg voor moslims

Een café uit Engeland moet een ventilator verwijderen omdat de geur van gebakken spek voor moslims beledigend kan zijn. Bevriende moslims van de aanwonende buurman klaagden over de geur die hen 'fysiek onwel' maakte. Het café wordt opvallend genoeg al drie jaar gerund door een 49-jarige vrouw, Beverley Akciecek, en haar 50-jarige, islamitische, Turkse man Cetin.

De twee werken zo'n vijftig uur per week en verkopen warme en koude sandwiches. Het probleem ontstond toen buurman Graham Webb-Lee's moslimvrienden niet meer wilden langskomen, vanwege de speklucht. Lokale raadsleden besloten dat 'de geuren vanuit de ventilator onacceptabel zijn voor omwonenden'. Caféhoudster Akciecek gaat tegen de uitspraak in beroep.

"Ik vind het gewoon gek. Vrienden van mijn man, moslims, komen hier regelmatig. Mijn man bereidt het spek zelf. We hebben nooit klachten gehad, want het voedsel is voorgekookt, dus de geur is veel minder erg dan als we de spek zelf zouden bakken," aldus Akciekek. "Het café bestaat al acht jaar, en was vroeger nog veel drukker dan nu."

De Milieudienst is volgens de vrouw vorig jaar al langsgekomen na een klacht van de buren over een vieze geur. Zij zeiden echter dat het geen probleem was. "Toen de Milieudienst geen actie ondernam, hebben de buren opnieuw geklaagd." Het stel heeft nooit een vergunning aangevraagd, omdat ze de oude ventilator, die even groot was als de nieuwe, simpelweg hadden vervangen. De Raad dwong hen echter in retrospectie alsnog een vergunningsaanvraag te doen.

Afgelopen mei deden de twee dat dan ook, maar hun verzoek werd afgewezen. Dankzij buurman Webb-Lee, wiens moslimsvrienden 'absoluut niet tegen de geur van spek kunnen' en daarom niet meer op bezoek willen komen. Webb-Lee: "De ventilator zit naast mijn deur. Elke morgen komt de geur van spek mijn huis binnen en maakt me ziek."