[WK] Turnsters verrassen, komen tekort voor finaleplaats

Het gerenoveerde Sportpaleis Ahoy' is deze hele week gastheer van het WK Turnen. Vandaag vond de kwalificatie plaats voor de finale van de landenwedstrijd bij de Vrouwen. Vooraf had de turnbond het doel gesteld om bij de beste 24 landen van de wereld te behoren. In een volledig uitverkocht Ahoy' wist de ploeg onder leiding van bondscoach Gerben Wiersma te stunten door uiteindelijk negende te worden.

Deze negende plaats is een prima prestatie maar aan de andere kant had er meer in gezeten. Als de dames 1.609 punt meer hadden weten te scoren hadden ze in de finale van het WK Turnen gestaan. Voor het Nederlandse turnen is deze prestatie meer dan welkom. Slechts éénmaal eerder wisten de turnsters beter te presteren. Tijdens het WK van 2001 in het Belgische Gent wist Nederland zich als derde te kwalificeren en eindigde het uiteindelijk als vijfde in de finale.

Wiersma kwam met de negende plaats als een gelukkig mens uit de turnarena: "Een droom is uitgekomen. Ik heb maanden geleden al gezegd dat we een kans maken om met het team de Olympische Spelen in Londen te halen. Ik heb met deze turnsters, altijd geloofd in deze missie. De ploeg heeft nu haar visitekaartje afgegeven en we kunnen nu verder. Vooral met de wetenschap dat we nog goede turnsters achter de hand hebben, zoals de geblesseerde Mayra Kroonen en Wyomi Masela, zitten we op de juiste koers. Volgend jaar op het WK in Tokio zijn we niet kansloos. Als we daar bij de beste acht eindigen, wat na dit resultaat reëel is, gaan we direct naar Londen. Voor de overige acht landen (9-16) in Tokio zijn er in het voorjaar van 2012 nog vier plaatsen op het Pré Olympisch toernooi te verdienen. We tellen internationaal weer mee."

Ook voor Celine van Gerner zit er nog meer in het vat. De Nederlandse turnster wist met een 19e plaats (55.399) zich te plaatsen voor de meerkampfinale van aanstaande vrijdag. Voor de toestelfinale op vloer is Gerner de eerste reserve. Zelf zegt ze hierover: "Heel gaaf dit allemaal. Met de ploeg hebben we dit toch maar gedaan. Vooral het publiek vond ik schitterend. Ik ben het in Nederland niet gewend om voor veel toeschouwers te turnen, maar ik heb genoten van het gejuich vanaf de tribunes en ik werd er niet zenuwachtig van. Na de val van de balk raakte ik niet van slag. Ik werd goed opgevangen door de andere turnsters. De sfeer is prima."

Uitslag Kwalificatie

# Land Punten
1 Rusland 234.521
2 China 233.778
3 Verenigde Staten 233.643
4 Roemenië 228.495
5 Engeland 224.921
6 Australië 224.785
7 Italië 219.179
8 Japan 218.895