Bleker woedend over suggestie Klink

CDA-voorzitter Henk Bleker heeft furieus gereageerd op de suggestie dat het CDA-congres slechts beperkt zou worden ingelicht over het coalitieakkoord. "Als Verhagen dat zou doen, zou hij binnen vijf minuten de zaal uitgeramd zijn", aldus een ontstemde Bleker.

In de brief die Ab Klink schreef aan fractievoorzitter Maxime Verhagen en Bleker staat dat er plannen waren om het regeerakkoord 'over het congres heen te tillen'. PVV-leider Geert Wilders zou hebben aangegeven dat hij bij de presentatie van het akkoord met een 'volstrekt en totaal ander verhaal te komen dan de VVD en het CDA'. Hierdoor zou het draagvlak bij het CDA-congres 'zwaar onder druk kunnen komen staan', werd gevreesd bij de CDA-onderhandelaars.

Er zou vervolgens een 'tussenoplossing' zijn voorgesteld. In de brief die de NOS publiceerde schrijft Klink: "Op donderdag zou ieder van de fractievoorzitters slechts vijf minuten de akkoorden toelichten. Na het congres zou op maandag dan 'voluit' kunnen worden gegaan."

Klink voelde daar weinig voor, zo schrijft hij, omdat het congres zo 'geen volledig en goed beeld van de politieke samenwerking zou krijgen'. Bleker reageerde woensdagavond furieus op het plan. "Als dat de route zou zijn geweest zou die bikkelhard zijn afgesneden. We zouden dan dinsdag een nieuw congres hebben gehouden."


Ab Klink