Franse oppositie haalt uit naar Sarkozy

Franse oppositieleiders en de Franse media hebben zondag uitgehaald naar een aantal voorstellen van de regering die gericht zijn tegen zigeuners en van misdrijven verdachte immigranten. President Nicolas Sarkozy wordt ervan beschuldigd af te drijven richting extreemrechts om zijn populariteit op te vijzelen.

De Franse minister van binnenlandse zaken verdedigde de voorstellen en noemde ze onderdeel van Frankrijks 'oorlog tegen onveiligheid'. Brice Hortefeux zei in de krant Le Parisien de maatregelen zo vlug mogelijk in te voeren. "We staan aan de kant van de slachtoffers en hebben maar één gezamenlijke vijand: de schurken."

Sarkozy zei vrijdag in een toespraak dat hij het burgerschap wil intrekken van immigranten die het leven van politieagenten in gevaar brengen. Vorige week stelde hij voor de immigratiewetgeving aan te passen om het makkelijker te maken om zigeuners, of Roma, uit te zetten die illegaal in Frankrijk verblijven. De kampementen van deze mensen noemde hij bronnen van mensenhandel, prostitutie en de uitbuiting van kinderen.

De krant Journal du Dimanche suggereerde dat Sarkozy anti-immigratiestandpunten heeft aangenomen die tientallen jaren behoorden tot het gedachtegoed van de extreemrechtse partij Front National. Hij zou hiermee de steun willen winnen van het conservatievere deel van de bevolking en aanhangers van extreemrechts.

De populariteit van de president neemt af. Zijn maatregelen wekken de woede van linkse politici en Franse zigeuners tot rechtengroepen voor immigranten. "Deze toespraak is een oorlogsverklaring tegen de Republiek," citeerde Journal du Dimanche uit de mond van Mouloud Aounit, hoofd van anti-racismeorganisatie MRAP. De Socialistische Partij verweet Sarkozy zondag dat hij 'de aandacht probeert te verleggen door dat oude middel in te zetten: provocatie'.

Noel Mamere van de Groene Partij zei in de Journal du Dimanche dat de oude leider van het Front National, Jean-Marie le Pen, en zijn dochter en vicevoorzitter van de partij Marine le Pen, 'niet meer hoeven te spreken, hun kopie spreekt voor hen'.