Spaans parlement tegen boerka- en nikabverbod

Het Spaanse parlement heeft een voorstel om vrouwen te verbieden in het openbaar gezichtsbedekkende sluiers te dragen verworpen. De Socialistische regering had zich ook tegen een dergelijk verbod, dat was voorgesteld door de oppositionele, conservatieve Partido Popular (PP), gekeerd. Wel is de regering van premier en PSOE-leider José Luis Rodríguez Zapatero voorstander van een boerkaverbod in overheidsgebouwen.

Het voorstel voor een verbod op nikabs en boerka's in het openbaar werd dinsdagavond in het parlement in stemming gebracht. Het kreeg 183 stemmen tegen en 162 voor; twee parlementsleden onthielden zich van stemming.

De PP had het voorstel ingediend met het argument dat het was bedoeld ter ondersteuning van de rechten van vrouwen. "Het is erg moeilijk te bevatten hoe het mogelijk is dat onze troepen naar Afghanistan worden gestuurd om er de vrijheid te verdedigen en onze regering niet de moed heeft om hier hetzelfde te doen", zei PP-woordvoerster Soraya Saenz de Santamaria.

Verscheidene Catalaanse steden, waaronder Barcelona, hebben reeds een boerkaverbod in openbare instellingen ingevoerd. Critici beschouwen het verbod als overbodig omdat vrouwen met een boerka of nikab in Spanje uiterst zeldzaam zijn.

Spaans parlement tegen boerka- en nikabverbod
Spaans parlement tegen boerka- en nikabverbod (Foto: Novum)