[IndyCar] Dallara levert nieuw chassis

Op een persconferentie in Indianapolis heeft de organisatie van de IndyCar Series bekendgemaakt dat Dallara voor het jaar 2012 het nieuwe chassis en de nieuwe monocoque voor de raceklasse mag gaan leveren. Andere fabrikanten mogen zelf het aerodynamiche pakket gaan ontwerpen als ze willen.

Voor het bouwen van het chassis zal Dallara vlak bij de Indianapolis Motor Speedway een fabriek gaan openen. Daar rolt alleen een basisauto van de band. Deze zal voor de teams voor ongeveer 350.000 dollar te koop zijn. Daarnaast moet een team voor maximaal 70.000 dollar een pakket met vleugels afnemen bij een fabrikant.

Deze moet een pakket met vleugels voor zowel ovals als gewone circuits ontwikkelen dat voor ieder team beschikbaar is. Zo wordt voorkomen dat de grote teams alleen onderdelen voor zichzelf ontwikkelen. Mocht een pakket niet bevallen, dan bestaat er per jaar één mogelijkheid om een ander pakket vleugels aan te schaffen.

De nieuwe IndyCar zal veiliger zijn dan de huidige, omdat er beter zicht en betere bescherming voor hoofd, benen en rug zal zijn. Ook kunnen auto's, als ze elkaar raken, niet zomaar gelanceerd worden. Hiermee wordt een crash zoals Mike Conway die in de Indy500 had, voorkomen.

De auto zal met 625 kilogram bijna 90 kilo lichter zijn dan de huidige en zal aangedreven worden door een 2,4 liter V6 Turbomotor. Deze zal naar verwachting 550 tot 700 pk hebben. Door dit concept moet het push-to-pass-systeem beter tot zijn recht komen.