'Van Middelkoop is een watje'

Demissionair minister van Defensie Eimert van Middelkoop is een watje. Dat vindt voorzitter Jan Kleian van de militaire vakbond Acom. Volgens Kleian verzet de bewindsman zich onvoldoende tegen bezuinigingen op het defensiebudget.

Kleian verzet zich met deze uitspraken tegen de laatste besparingsoperatie bij Defensie. Vorige week werd bekend dat voertuigen vaker stil blijven staan, schepen vaker in de haven blijven en vliegtuigen vaker aan de grond moeten blijven. Dit alles om uitgaven te besparen.

"Als het gaat om het opkomen voor de belangen van het personeel is Van Middelkoop gewoon een watje. We ervaren nul komma nul steun van deze minister. En deze geluiden hoor ik overal",  aldus Kleian. Volgens de vakbondsman rommelt het in alle krijgsmachtonderdelen. Hij klaagt over het afblazen van een verplichte cursus wegens gebrek aan veiligheidsschoenen. Ook moeten monteurs een voertuig opofferen om een of twee andere voertuigen rijdend te houden.

"Defensie heeft prachtige magazijnen, maar niks wordt aangevuld. Nog nooit was het zo erg als nu," stelt Kleian. "Toen in Den Helder laatst nieuwe marinemensen moesten worden beëdigd, kon 70 procent niet komen opdagen in het voorgeschreven tenue."