FC Barcelona koopt Mata van Valencia

Juan Manuel Mata komt de komende vijf seizoenen uit voor FC Barcelona. De Catalaanse topclub kocht de speler vandaag voor twintig miljoen euro van Valencia.

Valencia zag zich al eerder genoodzaakt topspits David Villa te verkopen aan Barça, maar ziet nu ook linksbuiten Mata vertrekken. Door de beroerde financiële situatie waarin de club verkeert kan het weinig anders dan spelers verkopen om schulden af te lossen. Mata is al de derde speler die Valencia voor een andere club verruilt, en de tweede die naar Barcelona verkast.

De aankoop van Mata, die momenteel met het Spaanse nationale elftal in Zuid-Afrika bivakkeert, is een pikante. De vleugelspits kwam namelijk vier seizoenen uit voor de jeugd van Real Madrid, alvorens Valencia hem oppikte. Vorig seizoen probeerde Barcelona de 22-jarige Mata ook al over te nemen, maar een bod dat naar verluidt nog hoger lag dan twintig miljoen werd destijds afgewezen.

Het is voor nieuwbakken voorzitter Sandro Rosell de eerste aankoop. Mata was één van de spelers die hij beloofde te kopen voor zijn aanstelling. Door de komst van de international heeft Barcelona komend seizoen maar liefst negen Spaans internationals op de loonlijst staan.