Oranje kan rekenen op 'snel' veld

Het Nederlands elftal hoeft morgen tegen Japan niet bang te zijn dat het combinatievoetbal strandt op een stroef veld. De grasmat in het Durban Stadium staat volgens groundsman Kevin Gramoney garant voor een wedstrijd met een hoge balcirculatie. "Bovendien zal ik het veld van tevoren goed sproeien", belooft hij. "Dat komt de snelheid ook ten goede."

Het veld in Durban werd afgelopen nacht flink geteisterd door de regen, waardoor Oranje voor de training moest uitwijken naar het nabijgelegen Princess Magogo Stadium. "Dat is puur gedaan om het wedstrijdveld te sparen", legt Gramoney uit. "Bovendien ligt in dat andere stadion een exacte replica van dit veld. Met dezelfde zandstructuur en dezelfde grassoort. De spelers kunnen zich dus perfect voorbereiden."

Bang dat de veelbekritiseerde WK-bal Jabulani morgen voor verrassingen gaat zorgen, hoeven de spelers volgens Gramoney niet te zijn. "Dat de bal soms gekke dingen doet, heeft puur met het veld te maken. Maar Durban ligt op zeeniveau." Hij wijst bovendien op de eerdere wedstrijden die in het Durban Stadium werden gespeeld: Duitsland-Australië (4-0) en Spanje-Zwitserland (0-1). "Dat waren snelle wedstrijden waarbij de bal perfect over het veld rolde."

Nederland moet morgen in Durban rekening houden met zomerse omstandigheden. Er wordt zonnig weer met een temperatuur tussen de 22 en 24 graden Celcius verwacht.