'PVV'ers houden van hengelen'

De PVV is populair onder vissers, terwijl de VVD veel stemmen trekt bij hockeyers, golfers, skiërs en tennissers. Onder lezers van Vrij Nederland en de Groene Amsterdammer zijn bovengemiddeld veel GroenLinks- en PvdA-stemmers, terwijl de EO-visie vooral gelezen wordt door de aanhang van de ChristenUnie.

Dit blijkt uit onderzoek van Maurice de Hond. Die vergeleek de aanhang van alle partijen aan de hand van een groot aantal kenmerken. De uitkomsten bevestigen vooral de stereotypen. Onder BMW-, Audi- en Mercedesrijders is de VVD populair, terwijl mensen die geen auto hebben vaker op GroenLinks stemmen.

Roddelbladen als Story, Weekend en Privé vinden gretig aftrek onder PVV'ers, de Autoweek wordt bovengemiddeld veel gelezen door VVD'ers. Het linkse opinieblog Joop wordt vooral bezocht door mensen die woensdag PvdA en GroenLinks stemden, Geenstijl is populair onder de aanhang van de VVD en PVV.

De Hond onderzocht ook minder voor de hand liggende zaken. Zo bleek bridgen populair onder CDA'ers, terwijl onder de knutselaars opvallend veel PVV'ers zijn. SP'ers schilderen vaker. Onder de aanhang van Geert Wilders zijn veel mensen met een vogel en een hond, de aanhang van de ChristenUnie heeft vaker dan gemiddeld een konijn.