Volleyballers te sterk voor Zuid-Korea in World League

De Nederlandse volleyballers zijn goed begonnen aan het toernooi om de World League. Het team van bondscoach Peter Blangé won in Suwon overtuigend van Zuid-Korea: 3-0 (25-23 25-21 25-20).

Beide landen treffen elkaar morgen weer. Titelverdediger Brazilië was gisteren in dezelfde groep met 3-1 te sterk voor Bulgarije, zodat Oranje voorlopig aan de leiding gaat. Brazilië en Bulgarije, respectievelijk eerste en zesde op de wereldranglijst, zijn van een aanzienlijk hoger niveau dan Zuid-Korea. De Aziaten zijn momenteel de nummer zestien van de wereld, Nederland staat 28e.

Het Nederlandse team was in het met 5.000 supporters nagenoeg uitverkochte Suwon Indoor Gymnasium duidelijk sterker dan Korea. Blangé koos voor dezelfde basisspelers als tijdens de wedstrijden van vorig weekeinde in de EK-kwalificatie tegen Zweden, Macedonië en Portugal, die allemaal met 3-0 werden gewonnen. Dat waren Yannick van Harskamp (spelverdeler), Rob Bontje en Wytze Kooistra (middenblokkering), Niels Klapwijk (diagonaal), de passer-lopers Jeroen Rauwerdink en Dick Kooy en libero Jelte Maan. Rauwerdink had de laatste dagen last van zijn luchtwegen, maar kon gewoon de hele wedstrijd spelen. Blangé gaf ook Kay van Dijk (eerste set), Jeroen Trommel (eerste, tweede en derde set) en Nico Freriks (tweede set) speeltijd.

Alleen in de eerste set kon Zuid-Korea nog enigzsins partij bieden. Tot 8-8 ging het gelijkop, waarna Oranje lange tijd een kleine voorsprong behield. Bij 18-18 maakte Blangé gebruik van een time-out, waarna Nederland de partij afmaakte. Kooistra en Klapwijk plaatsten bij 21-19 een belangrijk blok. In de tweede en derde set was het krachtsverschil duidelijker. Nederland maakte het zich in de slotfase van het tweede bedrijf echter onnodig moeilijk door de Zuid-Koreanen terug te laten komen van 19-14 naar 22-21. Blangé bracht invaller Freriks binnen de lijnen en op zijn service maakte Oranje het af: 25-21.

Blangé zag dat zijn team in de derde set dezelfde fout beging en weer een zeer ruime voorsprong zag slinken, dit keer tot 21-19. Nederland was bijtijds weer bij de les: 25-20. Klapwijk maakte in totaal zeventien punten, Kooy zestien. Vorig jaar begon Oranje ook goed aan de World League, met drie zeges van 3-0 in de eerste vier wedstrijden. Uiteindelijk eindigde Nederland als derde in de groep en greep het naast deelname aan het finaletoernooi. Alleen de vier groepswinnaars en de beste nummer twee van de vier groepen kwalificeren zich daarvoor.