CDA zakt verder weg in peiling

Het CDA zakt weg in de peiling van Maurice de Hond. De partij van demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) verliest dinsdag twee zetels en staat nu op 23. De christendemocraten evenaren daarmee het dieptepunt in de peiling van maart dit jaar. Het CDA telt nu 41 Kamerleden.

Bij de twee grootste partijen in de peiling, VVD en PvdA, verandert er niets; zij staan respectievelijk op 37 en 28 zetels. Datzelfde geldt voor GroenLinks (elf), ChristenUnie (zeven), SGP (twee) en TON (nul). Verder verliest de Partij voor de Dieren een zetel en houdt er nog slechts een over. Winst is er voor de SP (van elf naar twaalf), D66 (van tien naar elf), PVV (van zeventien naar achttien).

De Hond onderzocht verder waar de kiezers van D66 zijn gebleven. De partij van Alexander Pechtold stond in oktober nog op 26 zetels en raakte sindsdien vijftien zetels kwijt. Hiervan zijn er vier naar de PvdA gegaan en zijn zeven zetels bij de VVD terechtgekomen.

Driekwart van de kiezers die zijn overgestapt naar de VVD, geeft aan niet achter het standpunt van D66 over de hypotheekrenteaftrek te staan. En dat zijn vrijwel allemaal mensen met een hypotheek. Bij D66 gaat het belastingvoordeel voor huizenbezitters op de helling. Pechtold zei vorige week dat hij niet in een kabinet stapt dat de woningmarkt niet hervormt, daar waar Rutte de hypotheekrenteaftrek 'verzekert'.