CAS schorst Valverde voor twee jaar

Alejandro Valverde zal voorlopig niet meer in het peloton te zien zijn. Het internationale sporttribunaal (CAS) legde de Spanjaard van Caisse d'Erpagne vandaag een schorsing voor de duur van twee jaar op.

Valverde werd nooit betrapt op het gebruik van verboden middelen, maar zijn naam stond wel op de lijst met klanten van de omstreden dopingdokter Eufemiano Fuentes. In diezelfde affaire, Operacion Puerto genaamd, leverden Jan Ullrich, Roberto Heras en Ivan Basso positieve tests in.

De winnaar van de Vuelta a España van 2009 mocht al niet meer in Italië koersen en miste daardoor de Giro d'Italia, die door Basso werd gewonnen. Valverde vocht deze sanctie aan, maar kreeg geen gehoor. Daarna bestond er al vrees voor een wereldwijde schorsing.

Valverde won dit jaar de Ronde van Romandië en de Ronde van de Middellandse Zee. Daarnaast werd hij tweede in de klassieker Parijs-Nice en de Ronde van Baskenland. Ook in Luik-Bastenaken-Luik eindigde de Spanjaard op het podium. Daar werd hij namelijk derde.

De schorsing wil overigens niet zeggen, dat zijn naam uit alle uitslagen wordt geschrapt. Deze blijven namelijk gehandhaafd.