'The Iceman' tart de medische wetten

Wie kent ‘m niet? Wim Hof, beter bekend als 'The Iceman'. De man die in staat is om vijf kwartier lang naakt in een bak met ijs te zitten en steeds probeert zijn eigen records te verbeteren, doet daarmee iets wat medisch gezien onmogelijk is. Daarom willen wetenschappers nu snel nader onderzoek gaan doen naar de excentriekeling.

Hoogleraar fysiologie Maria Hopman: "Hof lijkt zijn autonome zenuwstelsel te kunnen beïnvloeden, wat normaal gesproken onmogelijk is. Ook lijkt hij bewust zijn bloedvaten te kunnen openen en sluiten." Zelfs na zes dagen in een laboratorium reageren zijn cellen nog anders dan normale, blijkt uit onderzoek van haar collegahoogleraar en internist Mihai Netea.

Hof doet koeltjes over zijn speciale kwaliteiten. Hij wijt het vooral aan een goede training. "Ik kan bijvoorbeeld langer dan zes minuten mijn adem inhouden, en honderd keer opdrukken zonder adem. Daarnaast kan ik door ademhalingsoefeningen - pneumatische druk noem ik dat - invloed uitoefenen op de warmte-kouderegeling van mijn zenuwstelsel. Ik heb een goede reflex om mijn aderen rondom mijn kerndelen, dus het hart en de longen, te vernauwen. Daardoor blijven die constant op 37 graden, terwijl de oppervlaktedelen van mijn lichaam veel kouder zijn."

Hij stelt verder dat iedereen dit zou moeten kunnen, maar dat we de kou ontwend zijn. "Vroeger moesten we gewoon jagen in de winter, en stelden we ons meer bloot aan de kou. Maar als iedereen kleren blijft dragen, worden die lichaamsfuncties onderdrukt. Al ben ik natuurlijk erg goed getraind. Ik vergelijk het maar met voetballen: iedereen kan voetballen, maar niet iedereen is Johan Cruijff."

Wim Hof staat 72 minuten lang tot aan zijn nek in het ijs