Cohen betreurt onduidelijkheid over AOW

PvdA-lijsttrekker Job Cohen heeft er spijt van dat zijn partij verkeerde cijfers over de verhoging van de AOW-leeftijd aan het Centraal Planbureau (CPB) heeft doorgegeven. Het CPB ging in het doorrekenen van het verkiezingsprogramma van de PvdA uit van een verhoging van de pensioenleeftijd per 2015. Nu blijkt dat de partij die maatregel pas per 2020 wil laten ingaan.

Omdat het CPB geen plannen meerekent die pas na 2015 ingaan, gaf de PvdA andere gegevens door. "Het is verkeerd dat ik het zo naar het CPB heb gestuurd. Dat had ik niet moeten doen", zei Job Cohen woensdagochtend op Radio 1. Doordat de PvdA de verkeerde cijfers doorgaf, kloppen de berekeningen van het CPB niet meer. Het uitstel van vijf jaar van de AOW-maatregel scheelt ongeveer een miljard euro in de PvdA-bezuinigingen.

Het is niet de eerste keer dat er onduidelijkheid is over de koers van de PvdA. Vorige week paste Cohen het programma nog aan op het punt van het eigen risico in de zorg. Ook vulde de partij vorige week op de valreep nog tien miljard euro aan extra bezuinigingen in. De kwalificatie 'draaikont', zoals zijn voorganger Wouter Bos in de campagne van 2006 door het CDA werd genoemd, werpt Cohen echter verre van zich. "Dit zal mij niet nogmaals overkomen", zei hij op Radio 1.